Let op je energiegebruik
Alles wat we besparen hoeven we niet op te wekken en dus ook niet te leveren. Een uitdaging voor ons allemaal als bewoner, bedrijf, buurt en gemeente. Alle beetjes helpen en met elkaar kunnen we veel doen.
De kleine bespaarmaatregelen ken je misschien al? Heb jij je halogeenlampen al vervangen door ledlampen? Zit het radiatorfolie al achter je verwarming? En heb je al wat gedaan aan kieren en tocht in je huis of bedrijf? Ken je de 24 tips al?
Wat zijn bij jou in huis de energievreters?
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Is uw jaarlijkse verbruik meer dan dit gemiddelde? Waar komt dat dan door? Misschien heb je energievreters in huis; zoals een oude koelkast of vriezer. Meet je energiegebruik en/of gebruik de energiegebruiksmeter en kom erachter! Neem gerust contact op of loop binnen bij het duurzaamheidscentrum voor meer informatie.
Zet ‘m van 60 op 50
Veel cv-ketels zijn de afgelopen jaren al van de fabrieksinstelling (80°C) efficiënter gezet naar 60°C. Zo bespaar je energie, CO2 en geld. Zonder verlies van comfort, tenzij je huis niet of slecht geïsoleerd is, dan ontdek je wat je nog kunt verbeteren.
Nu gaan we de uitdaging aan om te testen of je huis ook warm wordt op 50°. We gaan weer naar de instructiefilmpjes van Urgenda en kiezen het filmpje van de fabrikant dat bij de ketel past. Zo zet je de ketel gemakkelijk zelf op 50°C.
Bespaar energie, CO2 en geld. Wordt je huis warm op 50° dan ben je voorbereid op een warmtepomp.
NB. een ketel met een lagere temperatuur start wel iets langzamer op, maar het kan net zo warm worden in huis. Krijg je het niet meer goed warm in huis, kijk dan welke isolatiemaatregelen jou verder kunnen helpen.
Energie delen en lokaal opwekken in je energiegemeenschap
Met de komst van de nieuwe Energiewet krijgen we als bewoners, bedrijven en gemeente meer ruimte om samen duurzame energie op te wekken, te gebruiken en te delen. Daarvoor vormen we een lokale energiegemeenschap. Waarmee je al kunt beginnen in je eigen dorp, buurt of straat.
Een lokale energiegemeenschap produceert stroom, deelt de stroom in een eigen netwerk, zoekt naar mogelijkheden voor opslag van stroom in bijvoorbeeld buurtbatterijen. Vanuit de energiecoöperatie faciliteren we groepjes bewoners die daarmee aan de slag gaan. Lees verder over je lokale energiegemeenschap
Investeer mee in je lokale coöperatieve energieleverancier
Ook je energie lokaal afnemen?
Als Energiecoöperatie en als lid van om | nieuwe energie hebben we onze eigen lokale energieleverancier Wijdemeren | om. Een leverancier op coöperatieve basis en zonder winstoogmerk. We nodigen je van harte uit om allemaal klant te worden en samen lokaal energie op te wekken en af te nemen.
Daar kun je aan meedoen! En dat is goed voor iedereen. om | nieuwe energie heeft namelijk één gezamenlijk doel. Dat is heel Nederland zo snel mogelijk om te laten gaan van grijze stroom naar 100% duurzame stroom uit eigen buurt. om | nieuwe energie heeft geen winstoogmerk, dus hoe meer energie om | nieuwe energie levert, hoe lager je rekening en hoe meer investering in duurzame projecten in onze buurt. Samen om!

Via deze link kun je je direct aanmelden als klant van om | nieuwe energie-wijdemeren. Lees verder op lokale energieleverancier.
Participeren in coöperatieve opwek
De Energiecoöperatie, bewonersorganisatie voor energievraagstukken heeft vier zonnestroom-installaties op grote daken. Dat zijn Stal Hilverzicht in Loosdrecht, St Nederhorst in Nederhorst den Berg, de Fuik en de Scouting in Kortenhoef. Voor de laatste twee zijn nog participaties beschikbaar. Doe je mee? Lees verder


De PCR (Postcoderoosregeling) is interessant voor bewoners die zelf geen of niet genoeg zonnepanelen op het eigen dak kunnen plaatsen. Op deze manier kun je toch bijdragen aan duurzame energie. Je koopt een of meer participaties en ontvangt een jaarlijkse korting op de energiebelasting tot maximaal je eigen gebruik. De kosten per participatie zijn afhankelijk van het moment waarop je instapt.
Werk mee aan een steeds groener Wijdemeren, door bewoners, voor elkaar. Samen kunnen we het verschil maken voor onze toekomst en die van de komende generaties.
Zie Brochure PCR Fuik en Scouting
Overeenkomst participaties de Fuik
Overeenkomst participaties Scouting