Energiegemeenschap

Nieuwe Energiewet geeft energie-initiatieven in de buurt een flinke boost 

Met de komst van de nieuwe Energiewet krijgen bewoners en organisaties in Nederland meer ruimte om samen duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Een belangrijk onderdeel van de wet is de officiële erkenning van zogeheten energiegemeenschappen. Dat betekent dat buurtinitiatieven, coöperaties en zelfs lokale ondernemers voortaan makkelijker kunnen samenwerken aan schone energie, zoals zonnestroom of warmte. 

De energiewet maakt het mogelijk energiegemeenschappen te vormen die het produceren van stroom, het samen delen van stroom in een eigen netwerk, het opslaan van stroom in buurtbatterijen en eventueel weer verkopen van stroom aan elkaar koppelen. De energiecoöperatie helpt de bewoners daarbij. 

Wat bijzonder is: niet alleen bewoners, maar ook kleine bedrijven, gemeenten en waterschappen mogen meedoen. Zo kunnen ze hun energieverbruik beter op elkaar afstemmen. Denk aan een kantoor dat ’s avonds geen stroom meer nodig heeft, terwijl huishoudens juist dan gaan koken of streamen. 

Kortom: de nieuwe wet maakt het eenvoudiger én aantrekkelijker om als buurt zelf aan de slag te gaan met duurzame energie. Van een gedeeld zonnedak tot eigen laadpalen of buurtwarmte – de mogelijkheden zijn groot. Goed nieuws dus, voor iedereen die mee wil doen aan de energietransitie! 

Ook je energie lokaal afnemen?  

Als Energiecoöperatie en als lid van om | nieuwe energie hebben we onze eigen lokale energieleverancier Wijdemeren | om. Een leverancier op coöperatieve basis en zonder winstoogmerk. We nodigen je van harte uit om allemaal klant te worden en samen lokaal energie op te wekken en af te nemen. 

Kijk op lokale energieleverancier. Of kom langs bij een van onze inloopspreekuren in Kortenhoef (elke dag geopend), Nederhorst de Berg of Loosdrecht. Bellen kan ook: 035 234 39 99

Het concept  energiegemeenschap in Europa
Om burgerparticipatie in hernieuwbare energieprojecten verder te stimuleren heeft de EU het concept ‘energiegemeenschappen’ geïntroduceerd in de energiewetgeving. Via energiegemeenschappen kunnen burgers, lokale overheden en kleine ondernemingen samen energie opwekken, delen en leveren.

Energiegemeenschap in de energiewet
De energiegemeenschap is nu opgenomen in de Nederlandse energiewet (implementatie 2026) wat ons bestaansrecht geeft. Daarbij geven energiecoöperaties lokale energiegemeenschappen een juridisch huis.

Een modulaire opbouw van de lokale energiegemeenschap
Ook de Energiecoöperatie Wijdemeren bouwt aan een lokale energiegemeenschap en faciliteert een netwerk van lokale initiatieven die hieraan bijdragen. Wijdemeren bestaat uit zes dorpen en dit leent zich voor een modulaire opbouw van de energiegemeenschap Wijdemeren. In wezen is de lokale energiegemeenschap Wijdemeren een netwerk van lokale energiegemeenschappen dat zich vormt vanuit de initiatieven van dorpen, wijken en/of straten. in Europ

Het opbouwen van lokale energiegemeenschappen in Nederland

Onder de titel Local4local (regie Energie Samen NL) zijn er verspreid over het land initiatieven die investeren in de ontwikkeling van energiegemeenschappen en in landelijke kennissessies met elkaar uitwisselen en kennis opbouwen.

Ook Energiecoöperatie Wijdemeren werkt aan local4local en ontwikkelt bouwstenen voor de lokale energiegemeenschappen. We onderscheiden verschillende bouwstenen waarmee we een energiegemeenschap kunnen starten en opbouwen:

  1. Samen zorgdragen voor lokale opwek en levering
    We nodigen bewoners uit om een energiegemeenschap te vormen die zelf samen met om|nieuwe energie zorgt voor de lokale opwek en levering.
    Ook nu investeren we als energiecoöperatie samen met om|nieuwe energie in lokale levering van onze opgewekte energie, maar bewoners die hieraan meedoen en klant zijn bij om|nieuwe energie wonen nu nog verspreid door Wijdemeren en zijn nog niet bewust een energiegemeenschap. Dat geldt ook voor de gemeente die voor 20% van de energielevering via de energiecoöperatie klant is bij om|nieuwe energie. Ambitie is om dit om te keren en als bewoners krachten te bundelen in een lokale energiegemeenschap en samen te zorgen voor de lokale opwek en levering in het dorp, de buurt of de straat. Iedereen die deel uit maakt van de energiegemeenschap ontvangt en levert dan energie via om|nieuwe energie.

    Om|nieuwe energie
    Veel energiecoöperaties in Nederland investeren al een aantal jaren in lokale opwek en levering. Hierbij maken ze gebruik van de diensten van om|nieuwe energie of Energie van Ons (Noord Nederland) of Agem (Oost Nederland). Dit zijn coöperatieve energieleveranciers zonder winstoogmerk. Energiecoöperatie Wijdemeren werkt sinds acht jaar samen met 80 energiecoöperaties via om|nieuwe energie

  1. Tools om te meten en te simuleren
    Energiegemeenschap opbouwen met behulp van tools die het energiegebruik en de gelijktijdigheid van energiegebruik meten. Inzicht krijgen in het totale energiegebruik van de energiegemeenschap, de beschikbare opwek en de mogelijkheden om energie te delen en zelfvoorzienend te worden.

  2. Bouwen aan lokale energiesystemen van de toekomst.
    De vraag of je onafhankelijk van het landelijke net je energievoorziening kunt organiseren, houdt veel mensen bezig. Deze uitdaging kent nog veel drempels in regelgeving. Maar kan ook een oplossing bieden voor netcongestie.