Wil je een gesprek starten in je straat? Neem dan contact op met de energiecoöperatie. We helpen je graag!







Van straatgesprek naar straatproject
Weet je wat je buren doen aan energiebesparing? Misschien heb je wel dezelfde plannen? Of dezelfde vragen? Mobiliseer je buren en ga in gesprek! Mogelijk heb je een antwoord op de vraag van de buren of kun je met de straat een energiebesparingsplan ontwikkelen, een collectieve inkoop doen, een warmtenet realiseren. De energiecoöperatie ondersteunt je graag. Er zijn diverse mogelijkheden om krachten te bundelen
Energieopwekking
Collectieve inkoop van zonnepanelen. Een gezamenlijk legplan voor de buurt. Of als de daken in de straat niet geschikt zijn voor zonnepanelen een gezamenlijk dak in de buurt (postcoderoos). Of nog een stap verder een buurtbatterij.
Energiebesparing
Staan er veel dezelfde huizen in de straat. Wie heeft al energiebesparingsmaatregelen uitgevoerd? Wat kunnen we daarvan leren? Kunnen we met een straat met veel dezelfde huizen een voorbeeld energiebesparingsplan maken? Wat kunnen we eventueel samen oppakken? Bijvoorbeeld samen offertes aanvragen of gezamenlijk maatregelen uitvoeren.
Warmtetransitie
Hoe is de omgeving? Wat zijn de mogelijkheden voor warmte. Welke energiebronnen zijn beschikbaar of mogelijk? Is een gezamenlijk warmtenet interessant? Is er ambitie voor een gezamenlijk traject ‘van het gas af’?
Financieringsmogelijkheden
Wat is financieel nodig en wat zijn financieringsmogelijkheden voor verduurzaming? Welke subsidies zijn er? Welke leningen?
Thema’s
Soms komt er een buurtinitiatief op rond een actueel thema, zoals batterijen, warmtepompen, ledverlichting enzovoort.
Wat zijn de stappen van straatgesprek naar straatproject?
- Het begint met een of meer bewoners uit de straat die het initiatief willen nemen om de straat uit te nodigen. De energiecoöperatie biedt aan om te ondersteunen met energiecoördinatoren en energiecoaches. Soms nemen energiecoaches het initiatief in hun eigen straat.
- Begin de mensen te vragen die je al kent en maak met hen een uitnodiging die je huis aan huis verspreid. Enthousiast en uitnodigend voor de diversiteit aan mensen in de straat.
- Ter voorbereiding breng je samen met een energiecoach vast wat huizen in beeld. Zijn er veel dezelfde huizen of juist verschillende typen? Zijn er veel dezelfde stappen te nemen? Een korte vragenlijst kan hierbij ook een hulpmiddel zijn.
- Hoe groot is de belangstelling? Kan het bij iemand thuis of in een zaaltje in de buurt. Zijn er specifieke vragen of wensen? Wat is de ambitie?
- Veel mensen kennen elkaar nog niet. Neem ruimte voor voorstellen en ontmoeten. Wissel de maatregelen uit die mensen in hun huis hebben genomen. Maak eventueel in overleg met de bewoners een overzicht.
- Tijdens het eerste gesprek kunnen eventueel groepjes gevormd worden die specifiek met de voorbereiding van energieopwekking, energiebesparing, warmtetransitie. batterijen of ander thema aan de slag willen.
- Maak een concreet plan met bewoners die direct aan de slag willen met energieopwekking en energiebesparing.
- Verspreid een kort en enthousiast verslag van de bijeenkomst huis aan huis en nodig iedereen weer uit voor een volgende bijeenkomst
- De energiecoöperatie helpt je graag bij verdere stappen en acties.
- Wil je een stap verder in de wijk dan kan de energiecoöperatie ook helpen bij een ontmoeting tussen verschillende straten


